Østeuropæisk grå ulv. Foto: Shutterstock.

Ulvens slægtskab

Grå ulv. Foto: Shutterstock.

Etiopisk ulv. Foto: Shutterstock.

Prærieulv. Foto: Shutterstock.

Den grå ulv. Generelt når der tales om ulv på denne hjemmeside, så menes specifikt arten grå ulv. Der findes flere arter af ulve i verden. Arten, som nu er vendt tilbage til Danmark, er den grå ulv med det videnskabelige navn Canis lupus.

Nære slægtninge. Slægten Canis indbefatter desuden etiopisk ulv (Canis simensis), prærieulven i Nordamerika (Canis latrans), hunden (Canis familiaris) og sjakalerne*. I Sydamerika findes mankeulven (Chrysocyon brachyurus), der har sin helt egen slægt.

Ulvene, sjakalerne, hundene og rævene udgør tilsammen hundefamilien (Canidae), som igen er en del af rovdyrordnen (Carnivora).

Underarter. Arten grå ulv deles op i adskillige underarter (racer). Der er stor uenighed blandt biologer om, hvor mange underarter der findes, og det er givetvis en diskussion, der vil fortsætte i lang tid, som mere avancerede og omfattende DNA-analyser foretages. I hovedværket Handbook of the Mammals of the World (2009) deles den grå ulv op i 11 underarter. Underarten, der forekommer i Europa og store dele af Asien, er Canis lupus lupus.

*Rød ulv. Mange (deriblandt organisationen International Union for Conservation of Nature and Natural Resources (IUCN) og Handbook of the Mammals of the World) har betragtet den røde ulv i USA som en selvstændig art, Canis rufus. Nye grundige DNA-undersøgelser publiceret i 2016 (Von Holdt et al.) konkluderer imidlertid, at den røde ulv er en blanding af grå ulv og prærieulv.

Læs nærmere om guldsjakalens slægtskab her

Figur 1. Ulvens stamtræ

Et nyt bud fra Koepfli et al. (2015) på et stamtræ, der viser slægtskabet mellem en række medlemmer af hundefamilien (Canidae). Ifølge dette DNA-studie er prærieulven den nærmeste slægtning til den grå ulv og derefter følger arten, de kalder for African golden wolf.


Referencer: Wilson & Reeder (2005); Sillero-Zubiri (2009); Koepfli et al. (2015); Von Holdt et al. (2016). 

Download komplet referenceliste her.